Gezond barbecuen doen je zo; 8 top tips!

8 tips om gezonder te barbecuen

Het barbecue seizoen is in volle gang. Hoe vaak heb jij je vlees al in de open lucht gegrild dit jaar? Lekker hè, die barbecue schotels van Hofman… Vaak is zo een voorspoedige vroege zomer een teken voor wat slechtere weersomstandigheden in de echte vakantiemaanden, maar daar gaan we vooralsnog niet vanuit. Wist je dat er plaatsen op de wereld zijn zoals bepaalde staten in Amerika, waar men de hele zomer het eten bereid op de barbecue. We gaan niet ontkennen dat Amerikanen gemiddeld dikker zijn, maar het is ook een vooroordeel en misvatting dat barbecuen per definitie ongezond is. In dit artikel 8 tips hoe je wel gezond kunt barbecuen…

Tip 1; Biologisch Barbecuen

Ook in het spectrum van vlees heb je natuurlijk gezonde en ongezondere varianten. Kies daarom eens voor een biologisch stukje vlees. Kies een magere variant zoals kalkoen of kip. Dit is al een stuk gezonder dan varkensvlees. Ook rundvlees is iets gezonder dan varkensvlees. Bewaar die spareribs dan lekker voor die ene keer in ’t weekend. Bij Slagerij Hofman kunnen we je adviseren over het beste stukje biologisch vlees.

Tip 2; Vecht om de vis

In plaats van vlees, kun je natuurlijk ook kiezen voor een stukje vis en zo lekker gezond barbecuen. Heb je enig idee hoe lekker een op de bbq bereide zalmmoot kan zijn? Een heerlijk stukje witvis is ook een goede smaakmaker. Even inpakken in folie en lekker grillen. Extra tip: Knijp een beetje citroensap over de warme vis; eet smakelijk.

Tip 3; Vermijd de supermarktsalade

Het is vaak wat je er zelf van maakt. Barbecuen is vaak een feestje; een wereld van sauzen en salades passeert voorts de revue en laten dat nu de echte dikmakers zijn. Vervang kant en klare salades uit de supermarkt voor vers bereide gezonde salades. Hierin zit geen opeenhoping van smaakversterkers en emulgatoren, foute zouten en suikers. Bij Slagerij Hofman maken we alle salades dagvers.

 

Tip 4; Grill je groente

Wanneer je de barbecue niet volmietert met vlees, maar er ook de nodige groente op durft te leggen kom je best een eind. Plajes aubergine, zoete punt paprika, courgette en meer. Een gevulde champignon is bij velen ook favoriet. Het resultaat is een veel meer gebalanceerde maaltijd met heuse vitaminen.

Tip 5; Mate met maten

Bij de barbecue komt vaak een drankje kijken en jij en ik weten allebei dat dit meestal niet bij eentje blijft. Zet in plaats van die koude sixpack eens een kan op tafel met op smaak gebracht water doormiddel van munt, citroen of komkommer. Je lever zal je dankbaar zijn. Overigens houden we je niet tegen om op die warme dagen toch zo’n ijskoude te pakken, maar wanneer je jouw barbecue iets gezonder wilt maken, kan het geen kwaad, eens iets nieuws te proberen.

Tip 6; Kies voor kwaliteit

In plaats van zoveel mogelijk vlees te verorberen raden we je aan om eens een echt goed stuk vlees te bereiden op de barbecue want ook die heerlijke biefstuk van de hert heeft profijt van de gril. Je weet niet wat je meemaakt. Voor hetzelfde geld eet je iets minder vlees, maar waarschijnlijk heb je er wel dubbel zoveel plezier van. Bij Slagerij Hofman kunnen we je adviseren over welk stukje kwaliteitsvlees je nu eens echt zou moeten proberen.

Tip 7; Secret Sauce

Laat de tubes achterwege en maak je sauzen zelf. Kies voor humus, guacamole of groene pesto. Simpel, maar effectief om al die verkeerde zouten en vetten te vermijden.

Nodig vooral leuke vrienden uit voor je barbecue, want lachen is gezond en verbrand zelfs aardig war calorieën ook.

Tip 8; Zonder glijmiddel

De laatste tip is eigenlijk doodsimpel en je hoeft er niets voor te doen. Wie de barbecue aansteekt gebruikt geen olie of boter om te bakken en dat is per definitie een gezondere keus. Goed excuus toch?

Zo zie je maar, barbecuen is echt niet zo ongezond. Het is vaak wat jij ervan maakt. In het algemeen geldt; waar geen matigheid wordt betracht, zullen de grootste geneugten de grootste pijnen met zich meebrengen. Hopelijk helpen deze tips om er met een gerust, maar vooral gezond hart op los te barbecuen deze zomer.

Kijk voor onze barbecueschotels en salades in onze online shop. Hier kun je ze gemakkelijk bestellen zodat we alles vers voor je kunnen breiden. Eet smakelijk!