Van toet’n noch bloaz’n?!

Van Toet’n noch bloaz’n versus passie en productkennis

Er is in de afgelopen decennia geen ander jaar geweest dan 2017 waar we zo bewust met eten bezig zijn. De recente fibronil discussie bevestigd dit andermaal. Vegetarisme en Veganisme zijn geen vage termen meer en vieren hoogtij.

 

Wanneer je de kwaliteit van je voeding en dus ook vlees echt belangrijk vind, doe dan zelf wat navraag

De aversie jegens dierlijke producten komt voornamelijk voort uit de in de media opgedoken video’s met afschuwelijke beelden die vooral laten zien onder welke erbarmelijke omstandigheden deze dieren aan hun einde komen. Laten we dan ook duidelijk stellen dat ieder zichzelf respecterende slager evenzo hard walgt van deze beelden als de vegetariër! We sluiten onze ogen er dan ook niet voor; sterker nog we willen dat ook jij ze opent!

In het midden

Het is alleen dat wij hiervan niet schrikken. Het gebeurd al zolang en wij wisten het altijd al. Het is het simpele gevolg van massaproductie om de kostprijs te drukken. Het abattoir, een vroegere term voor slachthuis, was vroeger een vak, nu is het business. Dat wil echter niet zeggen dat het slagersvak niet meer bestaat. Deze wordt alleen ondergesneeuwd door schokkende beelden die de echte ambachtslieden met jawel, passie en productkennis, verdringen in de algehele perceptie van de consument. Wat men ziet op de video’s wordt gezien als algemeen beeld, maar dit is evenzo min de waarheid.  Het is echt allemaal niet zo ingewikkeld, een kwestie van logisch nadenken, verder kijken dan je neus lang is. Wanneer je de kwaliteit van je voeding en dus ook vlees echt belangrijk vind, doe dan zelf wat navraag, maar doe je dat ook?

 

Toet’n noch bloaz’n

Wanneer je vlees haalt in de supermarkt kun je, wanneer je toevallig iemand vind met het bedrijfslogo op een overhemd of bodywarmer, iemand vragen waar het vlees vandaan komt, je kunt iemand vragen hoe het dier heeft geleefd en je kunt iemand vragen hoe lang het dier heeft geleefd en waar het geslacht is onder welke omstandigheden. Je zult echter ook ervaren dat niemand je er een goed antwoord op kan geven. Dat een, met alle respect, vakkenvuller angstvallig het etiket zal lezen dat geprint staat op het vacuüm verpakte vlees en in een goede bui zal deze wat gegevens oplezen. In een supermarkt weet men doorgaans, zoals we daarvoor zo een mooi Gronings gezegde hebben; “VAN TOET’N NOCH BLOAZ’N’!

Passie en productkennis

Andre en Rene Hofman leerden het slagersvak van hun vader. Een trots, een vak, een ambacht een leven. PASSIE EN PRODUCTKENNIS! Een slager kent het dier dat hij bewerkt, niet persoonlijk en bij naam want ook slagers hebben gevoel, maar hij weet wel dondersgoed waar het vandaan komt, ook voor het slachthuis en hoe dit geschied. Dat gebeurd juist in een speciaal daarvoor ingericht bedrijf dat rekening houdt met termen als voedselveiligheid en voor zover diervriendelijk slachten bestaat gebeurd dit wel op een wijze waarop het dier zo weinig mogelijk leed ervaart. We weten waar we welk stuk vanaf snijden en welke eigenschappen dat specifieke deel heeft en hoe je dit het beste kunt bereiden.

Open je ogen

Wanneer je een auto koopt vraag je wie de vorige eigenaar is geweest, hoe ermee om is gegaan en je bekijkt de delen die hiertoe enig inzicht bieden om je ervan te vergewissen of je geen kat in de zak koopt (ook niet diervriendelijk overigens). Wanneer het om je voeding gaat, wanneer het om vlees gaat hetgeen in onze ogen wel onmisbaar is in een goed en gevarieerd voedingspatroon, vraag je ook naar deze zaken… toch? Of kijk je op het etiket en dan vooral alleen naar de prijs… Dat bedoel ik. Om terug te komen op onze oproep; open je ogen. Het gebeurd namelijk pal voor je neus. Wees kritisch maar niet blind en vertrouw op een echte slager boven een supermarkt. Ga in gesprek met de slager waar je jouw vlees haalt in plaats van af te gaan op eenzijdige media waarvan ook jouw slager walgt. Overigens hebben sommige supermarkten wel een goede slager in dienst, maar deze zal helaas geen invloed hebben op de herkomst van hun producten. Kies bewust en haal je vlees bij de echte slager, bij ambachtslieden met passie en productkennis. Tot ziens bij Slagerij Hofman, we staan je graag te woord!