7 stappenplan voor een perfecte barbecue party

De eerste zonnestralen zijn een feit. Het mag ’s nachts dan nog zomaar eventjes vriezen, we hoorden op het nieuws ook dat aanstaande vrijdag het kwik alweer boven de 10 graden Celcius uit kan komen. Voor je het weet is het weer tijd voor een barbecue party!

Wanneer je een barbecue party geeft kun je natuurlijk niet aankomen met voorverpakte frikadellen en hamburgers. Een goede gastheer zorgt voor goed vlees. En laten we eerlijk zijn; een barbecue king – zoals jijzelf – verdient toch het beste bbq pakket?! Maar wat zijn nu eigenlijk de ingrediënten voor een perfecte barbecue party? We maakten een stappenplan voor je. Loop het lijstje af en het kan niet misgaan.

1. Goed gereedschap 

barbecue partyGeen barbecue party zonder barbecue. Wat voor barbecue heb je?  Een barbecue party maak je met een echte barbecue.

Er zijn in de wereld vele goede barbecues op de markt. Kijk eerst naar wat je eigenlijk wilt. Wil je elektrisch of op gas, op kolen of toch zelfs hout? Laatstgenoemden geven natuurlijk die echte bbq smaak en een bbq king zal zeggen dat barbecuen op elektriciteit gewoon koken aan het fornuis is. De sterspelers zijn Weber, Big Green Egg, de Smoker en nog een paar anderen. In een apart artikel zullen we de barbecues en hun voor- of nadelen eens nader met jullie bespreken. Heb je zelf geen geschikte barbecue en wil je er op dit moment ook niet eentje aanschaffen? Bij de gespecialiseerde slagerijen kun je ook een complete barbecue huren.

2. Hoeveel eters?

Het aantal gasten op je barbecue party is belangrijk natuurlijk. Maar ook wie en wat voor eters het zijn. Zijn het je beste maten die goed vlees weten te waarderen of je familie die alles ‘gezellig’ vind zolang er maar vooral veel te eten is. Je wilt anno 2016 natuurlijk wel bewust in kunnen kopen voor je publiek. We gooien bijzonder veel voedsel weg op jaarbasis en je wilt dus niet met bergen goed vlees blijven zitten na afloop van je barbecue party. Dat is ook gewoon zonde van je portemonnee.

3. Specifieke wensen en dieet

Een barbecue party valt al snel in duigen wanneer er vegetariërs in je gezelschap zitten en je houd daar geen rekening mee. Je kunt ze natuurlijk een boterham met pindakaas laten smeren, maar  vegetarische burgers en andere alternatieven zijn er ook voldoende te verkrijgen. Moslims wil je natuurlijk geen varkensribbetjes voorschotelen op je barbecue party. Je kunt dan bijvoorbeeld iets meer inzetten op kip en rundvlees.

4. Budget en tijd

Wordt het een ‘na het werk en voor de voetbaltraining’ barbecue of is ‘dineren en chillen’ het concept. Wanneer je de tijd hebt is het heerlijk om de gesprekken en tijd op te vullen terwijl gebezigd met net dat beetje extra’s door een stukje vlees in te smeren met een marinade of vis dat je in de folie gaart. Ook kun je dan wat extra tijd steken in garnituren bijvoorbeeld. Heb je minder tijd dan kun je kiezen voor biefstuk, dat ook uitstekend medium te eten is; voor kip moet je iets langer uittrekken; je wilt er niet schuldig aan zijn dat je gasten de volgende dag een innige relatie aan moeten gaan met het toilet.

5. Ambachtelijk vlees

barbecue partyNu kun je gericht inkopen voor je barbecue. Je slaat als bewuste consument de supermarkt over voor je barbecue party. Veel liever ga je naar een echte slager die werkt met lokale producten en vee dat duurzaam en diervriendelijk wordt gehouden. Je hoeft echt geen vegetariër zijn om respect voor het ‘dier’ op je bord te hebben. Bij een slager kun je die vraag gewoon stellen; ”Waar komen de dieren voor dit vlees vandaan?”

Je hoeft natuurlijk niet het wiel opnieuw uit vinden. Een Ambachtelijke slager weet echt wel met welk bbq pakket je een geslaagde barbecue party geeft. Kies bijvoorbeeld een standaard barbecue schotel en moet je aan specifieke wensen voldoen, vraag dan om een bepaald stukje vlees te vervangen voor een andere. Je kunt in de meeste gevallen kiezen, zoals bij Slagerij Hofman, uit lekker of luxe. Voorts zou je een standaard pakket uit kunnen breiden met een speciaal hoofdgerecht die de slager jou kan aanbevelen. Bijvoorbeeld een mooi stukje ossenhaas of entrecote.

6. Side dishes

Maar met alleen een heerlijk stukje vlees ben je er nog niet. Je maakt het af met een goede (rundvlees)salade, stokbrood, kruidenboter en natuurlijk goede sausen. Denk nu niet dat een slagerij deze niet heeft, want ook dit hoort bij de ambacht van het slagersvak. Dagverse salades met ook echt rundvlees in de rundvleessalade; dat zie je wel eens anders in de emmertjes rundvleessalade uit de supermarkt.

7. Vergeet niet te toasten!

De kers op de taart zijn de drankjes. Biertjes koud? Check! Ook iets sterkers in huis? Wijntjes voor de dames en in de juiste kleuren? Check! Sapjes voor de BOB? Check! Overigens zal koffie ook nooit een overbodige luxe zijn.

Proost! Op je gezondheid en een geslaagde barbecue party!