Andre als gast bij Puur Noord over inspiratie als slager en ondernemer

Slagerij Hofman over inspiratie op Podium TV

Vorige week was Slagerij Hofman te gast bij het tv programma Puur Noord. Andre nam zetel temidden van de andere gasten Rene van der Weide van Weids Wonen & Slapen en Else Broekema; zij heeft een ontwerpbureau voor bijzondere communicatieconcepten genaamd Harlingse Boys. Presentator Menno Bakker ging ons en de kijkers voor in het onderwerp ‘inspiratie’.

 

 

Abatoir of Ambacht

Het was een leuke uitzending en natuurlijk hebben we worst meegenomen om te proeven. De vraag waarom het draaide was waardoor we geïnspireerd werden. Een mooie kans om de ambacht van het slagersvak ter tafel te brengen. Door het aanbod in supermarkten en voorverpakt vlees waarmee een hele generatie al is opgegroeid, raakt het vak van slager namelijk steeds verder weg van de consument. De slager van het dorp was vroeger een beroep waar je tegenop keek en was beslist niet voor iedereen weg gelegd. We kunnen niet ontkennen dat het er tegenwoordig heel anders aan toe gaat. Een slager is geen abatoir (slachthuis), maar meer een vleesverwerker en zelfs die naam doet onvoldoende eer aan de verfijning die het vak vergt.

Ook de diversiteit die een goede slager behoudens het vlees brengt,  reikt veel verder. Je kunt er vele namen aan geven om er een stempel op te drukken, maar de waarheid is dat beroepen zoals het slagersvak juist vanwege het feit dat je er niet exact de vinger op kunt leggen, behalve dat duidelijk is dat er passie voor nodig is, als ambacht worden bestempeld. Daar houden we het dan ook op en als je daar echt even over nadenkt dan is dat al een inspiratiebron op zichzelf.

 

Andre is goedlachs tijdens de uitzending op Podium TVRollade en Roadshow

Wat dus nooit veranderd is dat je passie moet hebben om een goed stukje vlees te snijden en bereiden en ik hoop dat ik dat heb uitgestraald. In de uitzending kan Menno natuurlijk niet stilstaan bij iedere handeling of vleesproduct, maar het is wel leuk dat hij op onze website heeft gekeken en het voorbeeld van de handgeknoopte rollades aanhaalde. De foto’s die hij daarbij toont zijn ook bij onszelf in de slagerij gemaakt. Het gaf mij mooi de kans om eens uit te leggen hoe dit eigenlijk zit, want je zult er versteld van staan hoeveel mensen dit niet weten. In een apart artikel wil ik daar nog wel eens dieper op ingaan dan tijdens de uitzending, want een handgeknoopte rollade is echt een heerlijk stukje vakwerk.

we zijn toch stiekem een hele moderne slager aan het worden en een innovator voor de sector

Fantastisch ook om te kunnen vertellen hoe de naam tik ‘m aan worst is ontstaan. Je staat er niet altijd bij stil, maar deze verhalen en zeker waar je kinderen deel uitmaken van een stukje historie, dat inspireert enorm. En wat keken ze op toen het aantal markten dat wij draaien aan bod kwam; Menno noemde het de roadshow, en dan nog het nieuws dat we veel meer online gaan doen. Ik sta er dagelijks zelf niet zoveel bij stil, maar we zijn toch stiekem een hele moderne slager aan het worden en een innovator voor de sector. En begrijp mij wel goed wanneer ik in de uitzending zeg dat delegeren leuk is. Niet dat je denkt dat ik een luie dictator ben, haha. Zonder gekkigheid; het was erg leuk om mij eens te presenteren aan de Groninger zonder slagersschort en om eens zoiets mee te maken in een studio als die van Podium TV.

 

Hoe noemen de Duitsers onze metworst?

De droge worst die ik meenam naar de uitzending van Puur Noord vonden ze heerlijk en oh ja… In de uitzending wordt nog gevraagd hoe de Duitsers onze droge metworst noemen. Op dat moment had ik daar geen antwoord op, maar ik heb het natuurlijk wel even opgezocht nog. In Duitsland noemen ze onze droge worst ‘rohwurst’ of ‘trocken rohwurst’. Best logisch eigenlijk. Wil je de hele uitzending terugkijken dan kan dat door op de video of de afbeelding hieronder te klikken. Mocht je nav de uitzending vragen hebben, stel ze ons gerust of kom een langs in Winschoten of Lewenborg.

Andre Hofman bij Puur Noord